GastroKültür

CNN INTERNATIONAL'DA TÜRK MUTFAĞI

Dünyaca ünlü şef René Redzepi CNN International’da Türk mutfağından lezzetler deniyor.

Devamını Oku

BAHARATIN ALTIN SAYILDIĞI ZAMANLARA GİDİYORUZ: BAHARATIN TARİHİ

Bu içeriğimizde baharatın tarihini ele aldık ve gördük ki, zamanında baharat, uğruna savaşlar açılan, altından değerli bir ürün. Hatta Amerika'nın keşfinin en önemli nedenlerinden biri baharat...

Devamını Oku

DÜNYA MAKARNA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN.. PEKİ NEDİR BU MAKARNA? NEREDEN GELMİŞTİR?

Ülkemizde ve dünyada tüketicinin, makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu şeklindeki yanlış ve eksik bilgileri önemli bir sorun olmuştur. Bu durumu göz ününe alan makarna üreticilerinin, tüm dünyada makarna ile ilgili doğru bilgileri topluma kazandırmak üzere neler yapılabileceği arayışı sonucunda, dünyada farklı kültür ve geleneklerin buluşmasını sağlayan, "Makarna Günü" kutlamaları fikri ilk defa Roma`da 1995 yılında yapılan ve 40 ülkeden gelen makarna sanayicilerinin katıldığı 1. Dünya Makarna Kongresinde Türk delegasyonu tarafından önerilmiştir. 1997 yılı Mart ayında Amerika`da yapılan ikinci toplantıda 25 Ekim tarihi "Dünya Makarna Günü" olarak kabul ve ilan edilmiştir. (www.makarna.org.tr)

Devamını Oku

TÜRKİYE'NİN EN ESKİ YEMEK KÜLTÜRÜ KONYA MUTFAĞI

Konya Koyunoğlu Şehir Müzesinde her hafta gerçekleştirilen İkindi Sohbetlerinin bu haftaki konuşmacısı Araştırmacı Yazar Nevin Halıcı Konya Yemek Kültürü’nü anlattı. 

Devamını Oku

PASTIRMA NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Ekim ve Kasım aylarında pastırma üreticileri harıl harıl çalışır, etraf buram buram çemen kokar. Onun için bu iki ayda görülen güzel günlere ‘pastırma yazı’ deniyor. Yemek kültürümüze ait pastırmanın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını gelin beraber görelim.

Devamını Oku

ÇATALIN İCADI

Şimdiye kadar çatalın nasıl icad edildiği ile ilgili kafa yormamış olsak da başlığımızı gördükten sonra eminim aklınızda bir soru işareti oluşmuştur. Bu yazımız, çatalın hangi süreçlerden geçip günümüze ulaştığı ile ilgili bilgi vermektedir. Keyifli okumalar dileriz.

Devamını Oku

GÜNEY AFRİKA'DA EKMEK, BİSKÜVİ VE MAKARNA

Avrupa mutfağının etkilerinin yoğun olarak görüldüğü Güney Afrika ülkelerinde, başta mısır olmak üzere sorgum, darı, buğday ve pirinç bazlı gıdalar ön plandadır. Birçok ülkede olduğu gibi Güney Afrika ülkelerinde de ekmek önemli bir yere sahiptir. Özellikle tam buğday ekmeği ve mısır ekmeği beğenilerek tüketilir ve ana yemeklerin yanında sıklıkla servis edilir. Makarna tüketimi ise bölgeye yerleşen İtalyanların etkisi ile oldukça yaygınlaşmıştır. Tatlı tüketiminde, meyvelerin doğal olarak yetiştirildiği Güney Afrika’da çeşitli çörekler ve hamur tatlıları ilk sırada gelen seçeneklerdir.

Devamını Oku

TESCİLLİ LEZZET ÇEÇİL PEYNİRİ BAKIN NASIL YAPILIYOR

Türkiye'de hayvancılık bakımından önemli yere sahip Kars'ta, yöresel lezzetlerden çeçil peyniri yapımına başlandı. Besicilikle uğraşan kadınların ürettiği peynirler, sofraları süslüyor.
Sarıkamış ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 rakımda doğal kekik ve çiçeklerle beslenen ineklerin sütünden, sezonun ilk çeçil peyniri üretildi. Bölgede besicilikle uğraşan kadınlar, bahçe ve tandır odalarına kurdukları ocaklarda, kazanlarda pişirdikleri sütten çeçil peyniri yapıyor.

Devamını Oku

3 ASIRLIK LEZZET TOKAT KEBABI TESCİLLENDİ

Tokat'ta yetiştirilen organik domates, biber ve patlıcanla yaylalarda otlatılan kuzu etlerinden yapılan, geçmişi 300 yıl öncesine dayanan tarihi lezzet Tokat kebabı tescillendi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Cemal Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tokat kebabının tescillenmesi için 2013'te düzenlenen bir toplantıda, coğrafi işaret başvuru yapılması kararı alındığını belirtti.

Devamını Oku