GÜNEY AFRİKA'DA EKMEK, BİSKÜVİ VE MAKARNA

EKİM 07   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Avrupa mutfağının etkilerinin yoğun olarak görüldüğü Güney Afrika ülkelerinde, başta mısır olmak üzere sorgum, darı, buğday ve pirinç bazlı gıdalar ön plandadır. Birçok ülkede olduğu gibi Güney Afrika ülkelerinde de ekmek önemli bir yere sahiptir. Özellikle tam buğday ekmeği ve mısır ekmeği beğenilerek tüketilir ve ana yemeklerin yanında sıklıkla servis edilir. Makarna tüketimi ise bölgeye yerleşen İtalyanların etkisi ile oldukça yaygınlaşmıştır. Tatlı tüketiminde, meyvelerin doğal olarak yetiştirildiği Güney Afrika’da çeşitli çörekler ve hamur tatlıları ilk sırada gelen seçeneklerdir.

Güney Afrika, sahip olduğu beslenme biçimleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. 17. yüzyıldan itibaren Hollandalılar ve Fransızlar başta olmak üzere, bölgeye yerleşen çeşitli Avrupalı göçmenler, beraberinde getirdikleri yemek kültürleri ile Güney Afrika mutfağını renklendirmişlerdir. Bugün ise ilk kez Avrupalı göçmenlerle bölgeye gelen mısır ve buğdayın, Güney Afrika mutfağında geleneksel bir yer edinmiş olduğunu açıkça görebiliyoruz. Güney Afrika mutfağı incelendiğinde, ekmek tüketiminin önemli bir yeri olduğu görülmektedir. Özellikle tam buğday ekmeği ve mısır ekmeği beğenilerek tüketilir ve ana yemeklerin yanında sıklıkla servis edilir. Makarna tüketimi ise bölgeye yerleşen İtalyanların etkisi ile oldukça yaygınlaşmıştır. Tatlı tüketiminde, meyvelerin doğal olarak yetiştirildiği Güney Afrika’da çeşitli çörekler ve hamur tatlıları ilk sırada gelen seçeneklerdir. Avrupa, Amerika ve çeşitli Asya ülkelerine kıyasla, et tüketiminin tahıl ve bakliyatların gerisinde kaldığı Güney Afrika’da ekmek, makarna ve bisküvi gibi beslenme ürünlerine duyulan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır. Aynı şekilde Avrupalı yerleşimcilerin kahve ve tatlı kültüründen etkilenmiş olan Güney Afrika ülkelerinde, çikolatalı, meyveli ve yöresel tatlarla hazırlanan kekler ve hamur tatlıları oldukça beğenilmektedir. GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ’NDE 
EKMEK, MAKARNA VE BİSKÜVİ
Birçok kültüre ev sahipliği yapan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin özellikle Hollanda ve Fransız mutfağından etkilendiğini söylemek mümkündür. Farklı bölgelerinde farklı beslenme alışkanlıklarının gözlendiği ülkede, yemekler çoğunlukla siyah ekmek dediğimiz tam buğday ekmeği ile servis edilir. Ülkenin hemen hemen her yerinde geleneksel tatlarla harmanlanarak pişirilen siyah ekmek, Güney Afrika’nın her geçen gün artan buğday ihtiyacının de temelini oluşturur. Güney Afrika’nın beslenme kültüründe bir diğer önemli gıda ise mısırdır. Beslenme alışkanlıklarının giderek pratikleştiği şehirlerde, kahvaltılar için mısır ve yulaf gevreğinin en çok tercih edilen gıda olduğunu söyleyebiliriz. Kırsal kesimde ise bunların yerini yulaf çorbası, mısır lapası gibi yemekler alır. Güney Afrika’da buğday, mısır, yulaf gibi tahıllardan yapılan ezme ve lapaların başlı başına bir yemek çeşidi olduğunu belirtmekte fayda var. Makarna tüketimi, bölgeye yerleşen İtalyanlarla birlikte hızla yayılmıştır. Uzun raf ömrü ve kolay pişirimi ile her geçen gün daha çok talep görmektedir. Dünyaca bilinen, çeşitli soslarla yapılabilen makarna, Güney Afrikalıların da severek tükettikleri yemeklerden biridir. Tüketimdeki bu artış ithalata da yansımıştır. Örneğin; Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Türkiye’den ithal ettiği makarna miktarının her geçen yıl arttığına işaret eden Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2009 yılında 1,745 ton olan ithalat miktarı, 2010 yılında 3,376 tona, 2011 yılında ise 4,534 tona ulaşmıştır. Ülkenin tüketim alışkanlıklarında, sütlü ve hamurlu tatlıların da önemli bir yeri vardır. Örneğin; un ve mısır nişastası kullanılarak yapılan sütlü tatlı “milk tart” oldukça popülerdir. Bunun yanı sıra tereyağı, un, şeker, yumurta ve kabartma tozu ile hazırlanan hamur topları, krema ve tarçınla tüketilir. Kremalı hamur topları da oldukça beğenilen tatlılardandır. Hamur toplarının Güney Afrika mutfağında sıklıkla kullanılması dikkat çekicidir. Dünyanın diğer birçok noktasında da sevilen hamur topları, şekersiz olarak, et ve sebze ile servis edildiğinde sevilen bir ana yemek halini almaktadır. Böyle bir ana yemek ise genellikle siyah ekmek, bezelye, mısır ya da fasulye ile servis edilir.

Kaynak: www.magazinebbm.com