SAĞLIĞA BİR ÇOK YARARI OLAN PAPAYAYI SİLİFKE'DE BULMAK MÜMKÜN

EKİM 27   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika olan papaya, Silifke’de örtü altında üretilmeye başlandı. Türkiye genelinde tropik meyvecilerde kilosu 70 TL olan papayayı Silifke’de 10 TL’ye bulmak mümkün.

Şeker hastalarının şifa kaynağı olarak da bilinen papaya Silifkeli üretici Üzeyir Yüce tarafından örtü altında 1,5 yıldır üretiliyor. 3,5 dönüm kapalı sera içerisinde yetiştirilen papaya ağacının 100 gram ile 1,5 kilogram arasında değişen ağırlıkta meyveleri bulunuyor. Papayanın Türkiye'de çok fazla bilinmediğini, Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketildiğini ve özellikle şeker hastalarının şekeri dengelediği için aşırı tükettiklerini ifade eden Üzeyir Yüce, "Boş zamanlarımı geçirmek amacıyla bazı hobilerim vardı. Onlardan bir tanesi de tropik bir meyve yetiştirmekti. Televizyonda bir yarışma programı izlerken papaya ile tanıştım. Papaya meyvesinin Kadıköy'de bir manavda olduğunu yarışmacılara söylediler. Yarışmacılardan bir tanesi gidip aldı. Bundan 10 yıl önce tanesini 20 TL'den satın aldı. Fiyatının yüksek olması çok ilgimi çekti. Araştırdım, inceledim bu meyvenin Türkiye'de yetişebileceğini düşündüm ve Silifke'de yetiştirebileceğimi düşündüm. Bir yerde de meyveyi tesadüfen gördüm.

 MEYVENİN TOHUMLARI HOLLANDA'DAN GETİRİLDİ

Sonra Hollandalı bir arkadaşımla tanıştım. Ona papayadan bahsettim. Bana meyvenin tohumlarını Hollanda'dan getirdi. Açık alanda 5-6 bölgede çalışma yaptım ancak hiçbirinde başarılı olamadım. Ağaç 1 yaşına geldikten sonra meyveye oturduktan sonra kurudu. Genellikle hep böyle oluyordu. Daha sonra 3,5 dönüm kapalı sera içerisinde yetiştirdim. Şuanda 500 tane ağacımız var. Sağlıklı meyveler alıyoruz. Meyveleri yetiştirirken sadece su veriyoruz. Bunun dışında hiçbir kimyasal madde, gübre, ilaç kullanmıyoruz. Sadece meyvelerin kalitesini ve görüntüsünün güzelleşmesi amacıyla organik potasyum verdim. Otlarını bile insan gücüyle temizliyoruz. Kesinlikle ilaç kullanmıyoruz. Nedenine gelince sağlık açısından çok faydalı bir meyve olduğunu internettedeki araştırmalarımdan öğrendim. Birçok hastalığa çok faydası olduğunu öğrendiğim için buna zehir vermenin çok yanlış bir davranış olacağını düşündüm" dedi.

"KALİTELİ ÜRÜN ALDIK AMA PAZAR SORUNU YAŞIYORUZ"

Papaya bitkisinde yılın her ayında çiçek ve meyve olduğunu, bu nedenle sürekli hasat edilebildiğini belirten Yüce, "Ürünü en kaliteli şekilde yetiştiriyoruz ama pazar sorunu yaşıyoruz. Meyveyi kimse tanımıyor. Gören insanlar önce şaşırıp hayret ediyor. Tadına bakınca damak zevkimize çok uygun olmadığını düşünüyorlar ama damak zevkinden öte sağlık açısından çok önemli olduğu biliniyor. Yetkililerden şifa kaynağı olarak bilinen papayanın tanıtılmasına ve pazar oluşturulmasına katkı sağlamalarını istiyoruz" dedi. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise yaptığı açıklamada, "Tropikal iklim meyvesi olan papayayı üretici arkadaşımız çabaları ile Hollanda'dan getirdiği tohumlarla üretti. Papaya sağlık kaynağı, gençlik kaynağı, hayat demek. Türkiye piyasalarında kilogramı 70 lira olan papayayı Silifke'de üretici kardeşimiz kilosunu 10 liradan satıyor. Türkiye'de bunun üretimi artmalı ve insanlarımız bu meyvenin sağlığından yararlanmalıdır" diye konuştu.
 
"PAPAYA ŞEKER HASTALARININ EN YAKIN DOSTU OLMALI"

İnsülin kullanan şeker hastası Türkan Uçkun, papaya yiyerek kandaki şeker seviyesini düşürdüğünü söyledi. Uçkun, "Yıllarca Amerika'da yaşadım. Farklı ülkeleri gezdim. Oralardaki manavlarda papaya meyvesi çok yaygın olarak bulunuyor. Orada yaşarken sürekli olarak bu meyveyi tükettim fakat Türkiye'ye dönünce bulamadım. Şuan Mersin'in Silifke ilçesinde bu meyveye ulaştım. Bunun için çok mutlu oldum. Papayayı meyve olarak, kızartma olarak, tatlı olarak ve kurutarak tüketiyorum. Papaya dünyanın en sağlıklı meyvesidir. İçerisinde bol miktarda A ve C vitaminleri vardır. Kalsiyum açısından zengin bir meyvedir. Dünyanın neresine gidersem gideyim, alıp yiyebileceğim meyve papayadır. Silifke'de bu meyvenin üretilmesi beni çok mutlu etti. Üreticiye katkılarından dolayı teşekkür ederim" dedi.