ORGANİK TARIMIN EMEKTARLARI: SOLUCANLAR

EKİM 22   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Tarım toprağını 3 yıl içinde temizleyip, yüzde 77’ye varan verim artışı sağlayan solucan gübresine ilgi artıyor. Siparişleri yetiştiremeyen firmalara hergün yenisi eklenirken, sadece bir üreticinin elinde 400 milyar işçi solucan var. Organik tarım yapmak veya gelir sağlamak isteyen vatandaş da balkonda solucan üretimine başladı.

Yanlış ve aşırı ilaçlama nedeniyle zarar gören tarım toprağını 3 yıl içinde temizleyen ve yüzde 77'ye varan verim artışı sağlayan solucan gübresine talep patlaması yaşanıyor. Ülkemizde, yaklaşık 5 yıllık geçmişe sahip sektördeki firmalar, üreticiye sipariş yetiştiremezken; evinde bu işe başlayanların sayısı da hızla artıyor. Sağlıklı yaşam ve organik tarıma olan ilgiyle kilosu 5 liraya satılan solucan gübresi, her geçen gün yaygınlaşıyor.

VATANDAŞ EVİNDE YETİŞTİRİYOR
Kimi balkonunda yetiştiricilik kimi de yatırım yapmak için bu işe yöneliyor. Sadece internette onlarca sitede gübre ve ekipmanları satılıyor. Üretim için gerekli hazne ve 500 adet solucanın fiyatı 550 lira. Görüştüğümüz firmaların bazıları stoklarında ürün kalmadığını hatta önümüzdeki yılın siparişlerini aldıklarını paylaştı. Sadece bir üreticinin elinde 400 milyar Kalifornia solucanı yani tarım işçisi var. Peki ama nedir solucan gübresi? Büyükbaş hayvan gübresi ve organik atıklarla beslenen işçiler, yediklerinin yüzde 90'ını dışkı olarak çıkarıyor. İşte bu dışkı, evladiyelik toprağa derman; bizim habere de konu oluyor.

YÜZDE 40 DAHA AZ SULAMA, YÜZDE 77 VERİMLİLİK ARTIŞI

Akme Organik Tarım Genel Müdürü Salih Aksoy, 2008'de Burdur'da üretime başladıklarını ve 65 tesise ulaştıklarını söylüyor. Şu an 400 milyar civarında solucanla yıllık 5 bin tonluk üretim yaptıklarını anlatıyor. Aksoy, bu konuda bilmediğimiz çok şey anlatıyor: “Hayvan gübresine göre 10 kat daha değerli olan solucan gübresi, yıllardır tarımsal ilaçlarla kirlenen hatta zehirlenen toprağı iyileştiriyor. Üçüncü yılın sonunda tamamen temizlenen toprak organik tarıma elverişli hale geliyor. Yüzde 40 daha az sulama ile yüzde 10 ile yüzde 77 arasında değişen verimlilik artışı oluyor." En çok çay ve fındık üreticilerinden talep geldiğini söyleyen Aksoy, Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz bölgesine sipariş yetiştiremediklerini belirtiyor. Aksoy'a Kırmızı Kaliforniya solucanlarını sorunca, bayram tatili, yıllık izin bilmeden gece gündüz sessiz sakin çalışan işçilerini gururla anlatıyor.