ASIRLIK ZEYTİN AĞACINDAN ORGANİK ZEYTİNYAĞI ELDE EDİLECEK

ARL 19   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Bayındır İlçesinde bulunan asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu zeytinliklerde organik tarım yapılması için yürüttüğü çalışmaları tamamladı.

Proje kapsamında dağ köylerinden 200 üreticinin 3 yıl süre ile tüm sertifikasyon maliyetleri karşılanarak üreticilerin organik tarıma geçişi sağlandı. Ayrıca bu süre boyunca çeşitli konularda verilen eğitimlerle üreticilerin daha bilinçli ve verimli üretim yapmaları sağlandı. Ayrıca proje kapsamı dışında da organik tarıma geçiş yapan önemli sayıda üreticileri ile Bayındır İlçesi, organik zeytinyağında büyük bir hedefe sahip oldu.   Projenin kapanışı için düzenlenen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanında, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal’ın yanında, il ve ilçe idare amirleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, oda ve Birlik Başkanları ile üreticiler katıldı.

Bayındır Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Milli tarım ürünlerimizden biri olan zeytinin bu şekilde değerinin artırılması çok önemli bir çalışma. Böyle çalışmaların kolay olmadığını biliyorum. Bu yüzden bu başarıya imza atan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü öncelikle tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Organik tarım gibi doğa ile dost bir üretim şeklinin yayılması çok anlamlı. Sadece zeytin değil, birçok tarım ürününde üretimin yaygınlaşmasını arzu ediyorum” dedi. 

2016 yılının geçici bütçe çalışmalarının kabul edilmesiyle birlikte 14.1 Milyar TL çiftçilere destek verileceğini hatırlatan Toprak, “Bu miktarın 11 milyar TL’lik miktarı doğrudan üreticilere verilecek. Bu desteklemeler çok önemlidir. Bu desteklemeler sayesinde maliyetleriniz düşecek, rekabet gücünüz ve yatırımlarınız artacak” diye konuştu.  Süs bitkileri üretiminde Bayındır ilçesinin çok ciddi bir mesafe kat ederek iyi bir yere geldiğini de vurgulayan Vali Toprak, daha da iyi bir yere gelinebilmesi için üretimde kalitenin yüksek tutulmasının şart olduğunu söyledi.

Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, “Zeytin yüzyıllardır Bayındır sakinlerinin geçim kaynağı olmuştur. Zeytinlerimizin organik hale gelmesi daha da değerlenmesini sağlayacak. Bayındır’ın organik zeytinyağını marka haline getirebilirsek üreticilerimiz de emeğinin karşılığını daha iyi alacak” dedi. Baran ayrıca “geçtiğimiz yıl yaşanan don afeti sonrasında zarar gören üreticilere fidan dağıtacağız. Sayın valimize afet sonrasında göstermiş olduğu hassasiyet ve destekler için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, tarım ilçesi olarak bu organizayona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek “Tarımın ilçemizde sürdürülebilir bir kalkınma modeli olabilmesi, tarımsal altyapı ihtiyaçlarının yol, su, teknik anlamda üretim, pazarlama, paketleme ve ürün kalitesinin yükseltilmesine yönelik desteklemeler verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Sesli; “Bir tarım ilçesi olduğumuzdan Zeytin ve zeytinyağı üretimine yönelik çalışmalar hep halkımızın gündeminde olmuştur. Yüksek kalitede zeytin ve zeytinyağı üretme çalışmaları bir süredir devam ediyor. Bugün bizi bu noktaya taşıyan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal yaptığı konuşmada “Bayındır’da çok özel bir projenin finalini valimizin de teşrif etmesi mutluluğuyla yaşıyoruz. Öncülerin şehri İzmir’de ilk organik ürün üretilmiş, ilk organik sertifikasyon firması kurulmuş, ilk organik ürün ambalajlanmış, ilk organik ürün ihraç edilmiştir. İzmir bu öncü rolünde arayı daha da açarak ilerlemektedir. İzmir Bakanlığımız için de özel bir şehirdir. Ama organik tarımda çok daha farklı bir durumdayız. Organik tarım üreticilerine 2015 yılı içerisinde 6 Milyar TL organik üretim desteği verdik. Bayındır ilçesine ise 588 Milyon TL organik ürün desteği verildi. Ayrıca birçok üründe organik üretimi artırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda çeşitli projeler yürütüyoruz. Biz bu projeyi yapmadan önce talep Bayındır’dan geldi. Projenin uygulanma süreci boyunca eğitim çalışmaları yapıldı. Üretim girdilerinin bir miktarı karşılandı. Sertifikasyon maliyetleri 3 yıl boyunca karşılandı ve bu gün 200 üreticimiz sertifikalarını alacak” dedi.

1 yıl önce yaşanan don afetine de değinen Güldal, yaşanan süreçten sonra üreticilerimizin zararlarını karşılamak için önemli bir kaynak sağlandı. Bu kaynakla en azından fidanların temin edilmesiyle üreticilerimizin mağduriyeti giderilmiş olacak. Birazdan bu fidanlar teslim edilecek. Umarım o zarar gören bahçelerde tekrar üretim başlayacak” diye konuştu. Güldal, “Üreticilerin desteklemelerden ve kaynaklardan faydalanabilmesi için İl Müdürlüğünün projelerini takip ederek haberdar olmalarını öneriyorum” dedi.

Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar yaptığı konuşmada “İl ve İlçe Müdürlüğü çalışanlarının geceli gündüzlü çalışmalarıyla uygulanan bu projenin sonunda 200 üreticimiz bu gün sertifika sahibi olacak ve bundan böyle organik üretecek. Ama bu projenin haricinde de bölgede organik tarım artmaya başladı. Biz bu üretimle birlikte Bayındır’ın organik zeytin yağını dünyada İspanya ve İtalya zeytinyağı ile rekabet edebilecek bir noktaya getirmeyi hedefliyoruz. 3 milyon zeytin ağacımızla bir markamız yok. Bunu oluşturacağız” dedi.
 
Konuşmaların ardından üreticiler sertifikalarını Vali Mustafa Toprak’ın elinden aldı. Sertifika dağıtımının ardından bir önceki yıl don afeti nedeniyle meyve bahçeleri zarar gören üreticilere fidanları dağıtıldı.