Aile Hastanesi'nden Diyetisyen Sedef Olcay, okul çağındaki çocuklar için beslenme önerilerinde bulundu. Olcay, sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından birinin kahvaltı alışkanlığı olduğunu söyleyerek;
“Birçok ebeveyn çocuğunun sabah iştahının olmadığını veya vakit bulamadıklarını öne sürerek bu öğünü ya atlıyor ya da poğaça börek gibi gıdalarla geçiştiriyor. Bu da çocuğun ders aralarında acıkarak dikkatinin dağılmasına, sonrasında da abur cubur gıdalara yönelmesine neden olabiliyor. Bu nedenle çocuğunuza mutlaka peynir, yumurta, süt veya taze sıkılmış meyve suyu, pekmez/bal, mevsim sebzeleri ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan sağlıklı kahvaltılar hazırlamaya özen gösterin. Evde kahvaltı yapamadığınız durumlar için ise tam tahıllı ekmeklerden hazırlayacağınız peynirli ve domatesli bir tost/ sandviç yanına süt/ayran beslenme çantası için iyi birer seçenek olacaktır.
Beslenme Çantasında Tüm Besin Grupları Olmalı
Beslenme çantasının içerisinde sağlıklı beslenme için gerekli olan 4 besin grubu mutlaka yer vermelisiniz. Ekmek ve tahıl grubu - sebze ve meyve grubu - et grubu ve süt grubunda yer alan besinler ile besleyici ana ve ara öğünler hazırlayabilirsiniz. Örneğin öğle yemeği olarak et / köfte / tavuk ile hazırlanmış bir sandviç ve mevsim sebzelerinin yanına ayran/yoğurt koyabilir, kuru/taze meyveler ve fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, ev yapımı kek ve poğaçalar ile de ara öğünleri renklendirebilirsiniz. Cips, kola, bisküvi gibi hazır gıdaların besleyici değeri olmadığını unutmayın ve çantalara bu gıdalardan koymamaya çalışın.
Süt Ürünleri Şart
Çocuklarınızın kemik ve dişlerinde ileride oluşabilecek hastalıkları önlemek ve sağlıklı bir kemik- diş yapısına sahip olmaları için gün içerisinde mutlaka 2-3 su bardağı süt/ yoğurt/ ayran tüketmelerini sağlayın. Sütü sade tüketmekten hoşlanmayan çocuklar içinde evde meyveli veya kakaolu süt alternatifleri deneyebilirsiniz.
Çeşitlilik Oluşturun
Tek düze beslenme menüsü kesinlikle hazırlamayın. Bir gün tavuk var ise ertesi gün köfte yapabilir, süt yerine ayran koyabilir, fındık, fıstık, meyve seçeneklerini günden güne değiştirebilirsiniz. Aynı şekilde kahvaltılarda sandviçler ve klasik kahvaltıların yerine bazen gözleme, simit, börek veya ev yapımı pizza seçenekleri ekleyebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz için beslenme çantası taşımak ve öğünleri tüketmek daha zevkli hale gelecektir.
Eğlenceli Yemekler Oluşturun
Yapılan araştırmalar besinlerin görüntü, koku, tat gibi özelliklerinin bir bütün olarak iştah üzerine etki ettiğini göstermektedir. Sizler de çocuklarınızın beslenmelerini hazırlarken yiyeceklerini değişik kalıplar yardımıyla şekilli olarak kesebilir, onların ilgisini çekecek peçeteler ve saklama kapları kullanabilirsiniz.
Hazır Besinlerden Uzak Durun
Çocuğunuzun beslenme çantasında yer alan yiyecekleri evde kendiniz hazırlayın. Çocuğunuzu hazır yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak tutun. Ayrıca beslenme çantasında mevsimine göre bir meyve mutlaka olsun.