ŞİMDİ KURUTMA ZAMANI

AĞU 15   2015   Yazar Bahadır YILDIRIM
Sebze ve meyveleri kışın da değerlendirmek ve çürümesini engellemek için kuruturuz. Bunu evin içinde yapabileceğimiz gibi, açık havada da gerçekleştirebiliriz. Şimdi yayınlayacağımız makalede sebze-meyve kurutmanın inceliklerini okuyacaksınız.

Sebze ve meyveleri kışın da değerlendirmek ve çürümesini engellemek için kuruturuz. Bunu evin içinde yapabileceğimiz gibi, açık havada da gerçekleştirebiliriz. Şimdi yayınlayacağımız makalede sebze-meyve kurutmanın inceliklerini okuyacaksınız. Kurutmadan önce yapılacak işlemler, kurutma zamanı ve kurutmaya dair diğer tüm bilgiler bu yazıda..

Kurutmanın yararları:
1) Kurutulan meyve ve sebzelerin hacimleri küçüleceği ve ağırlıkları azalacağı için ambalaj masrafları düşer, taşınmaları kolay olur.
2) Kuru meyve ve sebzelerin kullanılma alanı daha geniştir.
3) Kuru meyve ve sebzeler, konserve meyve ve sebzelerden daha ucuza mal olur.
4) Kuru meyve ve sebzelerin besin ve kalori değeri, aynı miktarlarda yenilen yaş meyve ve sebzelerinkilerden daha yüksektir.

Kurutmadaki Yöntemler

Kurutma iki şekilde yapılır:
1 Güneşte ve açık havada,
2 Kurutma fırınlarında veya cihazlarında. Her iki usulde de başlıca iki unsura ihtiyaç vardır: A Sıcak hava, B Hava akımı.

Kurutma, güneşte ve açık havada yapıldığı zaman, güneşin vermiş olduğu sıcaklıkla suyu uçan meyve ve sebzeler kururlar. Hava akımı ise, kurutmada ısı iletici ve nem taşıyıcı rolünü oynar.
Kurutmacılıkta çabukluk mutlaka şarttır. Çünkü meyve ve sebzeler ne kadar çabuk kurutulur ise, tat ve lezzetleri de o ölçüde iyi olacaktır. Kurutmayı çabuklaştırmak için havanın sıcaklık derecesini yükseltmek ve hava akımını çoğaltmak gerekir. Bu iki iş, kurutma fırınlarında ve cihazlarında düzenli bir şekilde yapılabilir. Her yerde bu fırınlar olmayabilir bu yüzden güneşli ve sıcak havalara dikkat ederseniz, o zamanda çabucak kurutma şansını yakalarsınız.

Hangi sebzeler kurutmaya elverişlidir?

Meyveler: Kayısı, badem, yarma şeftali, fındık, elma, ceviz, armut, incir, üzüm, erik, vişne, dut ve benzerleri.
Sebzeler: Bamya, bezelye, nohut, biber, mercimek, patlıcan, fasulye, soya fasulyesi, soğan, patates ve benzerleri.
Balıklar: Başta uskumru olmak üzere izmarit, istrongiloz ve benzerleri.

Kurutulacak Meyve - Sebze Nasıl Hazırlanır

Kurutulacak meyveler iyice olgunlaştıktan sonra koparılmalı, sebzeler taze, körpe ve gevrek olmalıdır.(kendi bahçeniz varsa şanslısınız.)
Sebzeler: Kurutulacak sebzeler yıkanıp ayıklandıktan sonra kaynar suda veya kaynar su buharında haşlanır. Haşlama, sebzelerdeki vitaminlerin ve madenî maddelerin kaybolmalarını önler. Yine haşlama sonucunda ise, sebzelerin dokularındaki hücreler gevşemesiyle kurutma işi kolaylaşır.

Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali, kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur. Tuzlu su eriyiği, 3 çorba kaşığı tuz, 4 1/2 litre suda eritilmek suretiyle elde edilir. Ancak bu usul, bütün meyveler için uygun ve yeterli değildir. Fındık, badem gibileri ise genelde kabuklarıyla kurutmak daha uygundur.

Meyvelerin Kükürtlenmesi

Özellikle sunu önceden belirtelim ki sebzeler hiçbir zaman kükürtlenmezler. Şeftali, kayısı, armut, elma ve erikler, aşağıdaki amaçlarla kükürtlenirler:
1 Meyvelerin doğal renklerini, tatlarını ve vitamin değerlerini korumak,
2 Meyvelerdeki A ve C vitaminlerinin kaybolmasını önlemek,
3 Meyvelerde ki küf, maya ve bakterilerin gelişmesine engel olmak,
4 Meyveleri kurutma esnasında zararlı böceklerden korumak,
5 Kurutmanın hızını artırmak.

Kuruduğunu Nasıl Anlarız?

Kuruluklarını muayene etmeden önce, mutlaka sebze ve meyveleri 10 dakika soğutmalıdır.
Sebzeler fırında kuruyunca gevrekleşir ve çatır çatır ses çıkartırlar. Kurumuş meyveler ise, elle sıkıştırılınca, el üzerinde hiç rutubet izi bırakmazlar. Hmm enfes kokularda sarmıştır etrafı. İnsanın kendi yaptığı lezzetler her zaman daha lezzetli olur.

Kurutulmuş Meyve ve Sebzeler Nasıl Saklanmalıdır?

Meyve ve sebzeleri, kurur kurumaz. rutubetten ve zararlı böceklerden koruyabilmek için, deliksiz teneke kutulara, cam kavanozlara yada parafinle kaplanmış karton kutulara yerleştirmek gerekir. Bu kaplar, serin ve ışık almayan yerlerde saklanmalıdır. Güneşte kurutulmuş meyvelerle, gölgede kurutulmuş sebzeler, zararlı böceklerin yumurtalarından temizlenmek için, 10-15 dakika süreyle, 75-90 derece sıcaklıktaki fırınlarda ısıtıldıktan sonra ambalajlanıp münasip bir şekilde yerlerine kaldırılır.