BALIK NASIL SAKLANIR?

ARL 22   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Balık mevsiminde taze balıkları tüketmek hepimizin hoşuna gide, lakin farklı türdeki balıkları yazın da tüketmek istersek balığın nasıl saklanacağı ile ilgili bilgi sahibi olmamız gerekir.

Balık alınırken ne kadar dikkatliyseniz, saklarken de aynı özeni göstermelisiniz. Balıklar ortalama olarak oda sıcaklığında (oda sıcaklığı 20 dereceden fazla olmamalı) 20 saat tazeliklerini korurlar. Tabi ki bu durum özellikle kış ayları için geçerlidir. Eğer yazın oda sıcaklığında bekletecekseniz bulunduğunuz ortamda klima olmalıdır.

Eğer bekletme süreniz 20 saati geçecekse temizlenerek buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının normal katında (buzluk kısmı değil) 3 gün dayanabilir. Buzlukta ise buzdolabının cinsine göre değişiklik gösterir. Eski tip bir buzluğunuz varsa ve sadece 0 dereceye kadar soğutuyorsa en fazla 14 gün dayanır.

Günümüz teknolojisine sahip buzdolaplarının buzluk kısımları ise -18 dereceye kadar soğutabildiğinden (buzdolabında deep-freeze denilen bölüm) balığın cinsine göre dayanma süresi uzar:
Hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balıklar deep freeze'de 3 ay
Çipura, lüfer, palamut gibi iri balıklar ortalama 5-6 ay
Bir kilodan daha büyük balıklar ise 6-8 ay dayanır.

Eğer kullanılan deep freeze yani buzluk -25 derece olabiliyorsa o zaman belirtilen sürelerin %50 üzerine çıkılabilir.

Başlangıçta balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Ancak bu kural büyük balıklar için geçerlidir. Hamsi, sardalya gibi küçük balıkların temizlenmeden saklanması uygun olur.

Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine sebep olur ki bu bakteri de sağlığınızı tehlikeye atar.

Bu nedenle balık donduracağınız zaman tüketilme miktarına bağlı olarak parçalara bölerek dondurabilirsiniz. Böylelikle sadece yiyebileceğiniz kadarını çözdürmüş olursunuz.