Süleymanpaşa ilçesinde hizmet veren Bağcılık Araştırma İstasyonu, Üzüm Ürünleri İşleme Tesisi'nde, kendi arazilerinde yetiştirilen üzümlerden üzüm suyu üretimi yapılıyor. Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, yıllık 50 ton üzüm işlenerek 30-40 ton civarında üzüm suyu üretim kapasitesi olan tesislerinde, üzümleri değerlendirmenin yanı sıra bu işin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi. "ISI
İŞLEMİNE DAYALI KORUMA SİTEMİ VAR"
Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, üzüm sularının üretiminde tamamen ısı işlemine bağlı koruma sistemi olduğunu ifade ederek, "Üzüm sularını pastörize ederek. Buharla ısıtma yaparak, soğuk hava deposunda bekleyen üzüm sularını 85 derecede 30 saniye ısıya maruz bırakarak mikroorganizmayı önlüyoruz. Tamamen ısı işlemine dayalı koruma sitemi var. Herhangi bir koruyucu kimyasal madde bunlarda yok. Filtreden gecen üzüm suyu parlak rengini alıyor. Daha sonra pastörize makinesinde geçerek şişelemeye gidiyor. Dolum makinesinde küçük şişeler doluyor ve kabaklama işlemi oluyor. Hava alımını minimum seviyeye indirmek için daha iyi çalışıyoruz" dedi.
"ÜZÜMDEN GELEN BÜTÜN TAT AROMAYI ŞİŞELEMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Üzümden gelen bütün tat aromayı şişelemeye çalıştıkların söyleyen Mehmet Gülcü, meyveden gelen vitamin ve mineralleri tüketiciye ulaştırmayı hedeflediklerini vurguladı. Gülcü, "Tüketiciler beğeniyor ürünümüzü. Çünkü ürünümüz doğal katkısız durumda. Herhangi kimyasal koruyucu bir madde kullanmıyoruz. Tamamen üzümden gelen bütüntat aromayı şişelemeye çalışıyoruz. Konsantre ürün işlemiyoruz tamamen sıkma üzüm suyu burada işleniyor. Üzüm suları sıkılıp pastörize ediliyor. Besin değeri olarak üzümden gelen şeker içeriği mevcut hızla kana karışma özelliği var. Meyveden gelen mineral ve vitaminleri tüketiciye ulaştırmaya hedefleniyor" diye konuştu.
"PİLOT ÖLÇEKLİ ÜRETİM YAPARAK GİRİŞİMCİLERE TESİSİ GÖREREK İNCELEME FIRSATI SUNULUYOR"
Gülcü, pilot ölçekli üretim yaparak, yatırım yapmak isteyen girişimcilerin tesisi görerek inceleme fırsatı bulmalarını sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Biz burayı oluştururken kendi arazilerimizden aldığımız üzümleri değerlendirmek amacı ile oluşturduk. Bunun yanında daha önemli amacımız var bu konuda yatırım yapmak isteyen yatırımcıların tesisi görerek inceleme fırsatı olsun. Pilot ölçekli bir üretim yapıyor. Girişimci bize gelip bizden bu üründen üretmek istiyorum derse, biz ona teknik destek veriyoruz. Hem makineleri tanıtıyoruz hem de üretimi gösteriyoruz. Daha sonra bir iki firma kendi fabrikasını kurdu ve şimdi üretim yapıyor. Buranın kapasitesi yıllık 50 ton üzüm işleme kapasitesine sahip, bu da yaklaşık 40 ton üzüm suyuna karşılık geliyor."