GAZİANTEP’E UNESCO’DAN GASTRONOMİ KENTİ UNVANI

ARL 14   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında ’Yaratıcı Şehirler Ağı’na alındı. Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, “Büyük mücadeleler sonucunda Gaziantep hak ettiği unvana kavuşmuştur” dedi.

UNESCO’nun 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" aldığı kararda Türkiye’den Gaziantep gastronomi kategorisinde bu unvanı aldı. Haberin duyulmasının ardından Gaziantep’te büyük bir coşkunun yaşandı. Konunun duayenleri alınan kararın yerinde bir karar olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, "UNESCO tarafından alınan bu karar Gaziantep’in gastronomi alanında da Türkiye’nin öncü şehri olma özelliğini kazanması anlamını taşıyor. Bir ülkenin tanıtımı, bir kentin tanıtımı o ülkenin ve kentin mutfağından geçer. Bu karar hepimiz iÇin büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin başta olmak üzere bu konuda emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Önümüzdeki süreç hepimizin taşın altına elimizi koyma sürecidir. Alınan bu unvanın başarıyla kentimize katma değer sağlayabilmesi, ülkemize katma değer sağlayabilmesi bundan sonra atılacak adımlara bağlıdır. Gaziantep mutfağını bütün özellikleriyle tanımak, tattırmak ve tanıtmak için kolları sıvamak ve bununla ilgili ciddi çalışmaları yapmak zorundayız” dedi.

UNESCO tarafından gastronomi kenti olarak ilan edilen Gaziantep’in tanıtım atağına geçmesi gerektiğini de vurgulayan Öztan, “Gaziantep bu anlamda önemli bir tanıtım hamlesi başlatmak ve gastronomi kenti olma özelliğinin hakkını vermek zorunda. Özellikle mutfak kültürümüzün yeni nesiller yanında yabancılara öğretilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması, bu alanda önemli adımların atılması zorunludur. Bu unvan öyle sıradan bir unvan değildir. Gaziantep’te birçok sektöre sinerji getirecektir. Konaklamasından restoranlarına, hediyelik eşya satışından diğer kültürel varlıkların tanıtılmasına kadar Gaziantep’in önü açılmıştır. Gazianteplilerin el birliği ile doğru bir yol haritası oluşturarak bir an önce faaliyetlere başlaması, beraberinde festivallerin önünü açması gerekmektedir. Bizler üzerimize düşenleri dün olduğu gibi yarınlarda da Gaziantep ve ülkemiz için yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece sekiz kent kabul edilmişti. Listeye şu ana kadar Çin’den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan’dan birer şehir girmişti. UNESCO tarafından alınan son kararla Gaziantep ile birlikte 9 kent daha bu listeye eklendi.