2015'in son demlerini yaşadığımız günlerde bu hafta sonu çevre aktivistlerini iki önemli toplantı bekliyor. Yeşil Düşünce Derneği tarafından düzenlenen ve artık geleneksel hale gelen Yeşil Ekonomi Konferansı'nın 6.sı ve Yeşil Diyalog Buluşması'nın ise 12.si bu hafta sonu Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleşecek.
19 Aralık Cumartesi: 6. Yeşil Ekonomi Konferansı
Bu sene 6.sı düzenlenen Yeşil Ekonomi Konferansı'nda mevcut küresel ekonomik sistemin yetersizliklerini ortaya koyarak, insanlığın bugün karşı karşıya kaldığı krize cevap olarak küçülme önerileri ve küçülen bir ekonomik modele doğru geçiş önerileri tartışılacak. 19 Aralık Cumartesi günü 9:30'da kayıt alınarak açılacak 10:00 - Yeşil Ekonomi Konferansı'nda öğlene kadar sürecek ilk oturumda konu başlığı, "Çare Küçülme mi?" (Can Degrowth Be A Solution?). Konuşmacılar Clive Spash, Federico Demaria, Ahmet Atıl Aşıcı ve Ethemcan Turhan. Konferansın ikinci oturumunda ise konu başlığı ise, "Büyüme-Ötesi Topluma Geçiş Stratejileri" (Transition Strategies Towards A Post-growth Society). İkinci oturumda ise Molly Scott Cato, Bengi Akbulut ve Orestes Kolokouris konuşma yapacaklar.
20 Aralık Pazar: 12. Yeşil Diyalog, Gıda Toplulukları'nı ağırlıyor
Bu sene 12.si gerçekleşen Yeşil Diyalog ise dünyada hızla büyüyen ve son yılllarda ülkemizde de birçok bölgede yaygınlaşan Gıda Toplulukları konusunu işin içindeki insanları buluşturarak masaya yatırma imkanı sağlıyor. Buluşmanın başlayacağı 10:00'dan güm sonuna kadar devam edecek Bira Atölyesi'nde doğrudan arpadan fermente ederek yapım gösterilecek, herhangi bir kit kullanılmayacak. Yeşil Diyalog Buluşması'na katılanlar gün içinde Bira Atölyesine de iştirak etme imkanı bulacak.
Yeşil Diyalog, 10:45'de Yeşil Düşünce Derneği'nden Durukan Dudu'nun konuşması ile başlıyor. "Gıda Toplulukları İç İşleyişleri" başlıklı günün ilk oturumuna Türkiye'de mevcut Gıda Topluluklarını temsilen Berna Çol (Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu, Ankara), Esin Pamuk (BİTOT, İzmir), Aytaç Timur (Yeryüzü Derneği Tüketim Birliği, İstanbul), Gökçe Çoşkun (Ormanevi, Çanakkale), Abdullah Aysu (MST Topraksız Kır İşçileri Gerçeği) ve Asya Saydam (Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi) katılıyor. Gıda Topluluklarının yurtdışındaki gelişimin ve son durumunu ise Asena Ulus aktaracak. 12. Yeşil Diyalog, Gıda Topluluklarının kendi iç işleyişlerini paylaşımlarının ardından paralel forumlar, film gösterimi ve atölye çalışmaları ile devam edecek.