ORGANİK TAVUK VE ORGANİK YUMURTA NEDİR?

EKİM 08   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Tavuk ile ilgili gündeme gelen olumsuz haberler, hepimizi bu ürüne şüpheli bir duruş segilememizi sağladı. Özellikle yetişme süresini doldurmamış olan piliçlerin piyasya sürülmesi ya da sağlığa zararlı olan yemlerle beslenmesi hepimizin kulağına gelmiştir. Organik tavuk ile diğerlerini karşılaştırdığımızda tabiki aralarındaki fark hissedilir düzeyde. Bu yazımızda organik tavuğun ve organik yumurtanın ne gibi özellikler taşıdığını paylaşıyoruz.   

Organik Tavukçuluk; organik ürün olduğu sertifikasyonlarla tescillenmiş bir iş sahasıdır. Organik tavuk terimi; Köy tavuğu veya doğal tavuktan teknik olarak farklar içerir. Organik yöntemlerle yetiştirilen tavuklar, belli bir alanda gezerek, ” yürüyen tavuk ” olarak nitelendirilir. Son zamanlarda adını sık duyduğumuz ” yürüyen tavuk yumurtası ” tabiri de, organik tavuklardan elde edilen organik yumurta‘yı nitelemek için kullanılır. Organik tavuk gibi organik yumurta‘da son yıllarda adı sık duyulan organik besin’ler arasındadır. Organik Tavuk‘lar; kesinlikle kimyasal yada GDO’lu besinlerle beslenemez. Büyük oranda organik yemlerle belli bir oranda da doğal yemler ile beslenirler. Bu sebeple; etleri daha sık ve sert, kemikleri daha kalın olur. Ayrıcaorganik tavuk eti kırmızımsı tonlara sahiptir ve 45 günde büyüyen piliçlere göre daha geç pişerler. Organik tavuk‘lar genel olarak; 80 ile 90 gün arasında kesime hazır hale gelirler. Üretimleri esnasında, kimyasal antibiyotikler ve ilaçlar ile büyüme hormonları kullanılmıyor.
  Organik Yumurta Nedir? Organik Yumurta; yine organik yollarla üretilen ve beslenen tavuklardan elde edilen üründür. Besleyici değeri çok fazladır. Organik yumurta fiyatı ise ortalama 10 adeti 10 ila 15 TL arasında değişmektedir. Ayrıca, organik yumurtala, fabrikasyon yumurtalara göre daha iri olduğundan aradaki fiyat farkını kısmen kapatmaktadır. Uzmanlara göre yumurta; et yerine tüketilebilecek ve etten daha besleyici bir besindir. Yumurta alerjisi olanlar dışında güvenle tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak tüketimde öncelik; doğal yumurta ve organik yumurta olmalıdır. Ortalama 70 kalori olan yumurta’nın hem sarısı hem de beyazı çok faydalıdır. Yumurta beyazı protein ve kalsiyum açısından zengin iken yumurta sarısı ise vitamin ve yağ açısından çok zengindir. Sağlıcakla Kalınız… Kaynak: http://www.1organik.com/