ERZİNCAN MUTFAĞI VE ERZİNCAN YÖRESİNDEN GENDİME PİLAVI TARİFİ

KAS 20   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Erzincan çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapan, yemek kültürünün zengin olduğu bir şehirdir. Fırat nehrinin yukarısında yer ve tarihi ipek yolu güzergâhında yer alıyor olması, Erzincan’ın Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olmasına katkı sağlamıştır.

İklimi soğuk olduğundan mutfağı hayvansal ürünlerle bezenmiştir. Kışa hazırlığın oldukça hummalı geçtiği yörede, süt, peynir ve yoğurt yapımı yaygındır. Hayvanların sütünün bol olduğu dönemlerde yapılan peynirler,  küplere ve tulumlara, süzme yoğurtlar küplere basılarak, ağızlarına tereyağı dökülerek kapatılır. Çeşitli kavurmalar samanlara gömülür. Kavun, karpuz, tavanlara asılan hevenklerde saklanır. Yaz sonu meyveleri, kesmece, pestil, kavut unu, bastık, elma, armut, gahı, tamas yarması, dut yoğurtlaması, incir, tarhana, çiğit, kuru fasulye, nohut, barbunya, çeşitli turşular, pekmez, reçeller ve tahıllar özenle kilerlerini süsler. Erzincan tava leblebisi ve ülkemizin her yöresinde bilinen meşhur tulum peyniri Erzincan ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Erzincan tulumu ve cimin üzümü Türk Patent Enstütisi’nden tescillenmiş tatlardır.  Hamur işlerinin de sıkça kgörültüğü Erzincan Mutfak Kültüründe, bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır.

Şimdi sizlerle Erzincan yöresinde çok yaygın olan Gendime Pilavının tarifini paylaşıyoruz.

GENDİME TARİFİ

Malzemeler

1'er su bardağı nohut ve buğday
3 soğan ,katıyağ
100 gr. kavurma
Su ve tuz.

Yapılışı

Nohutu bir gece öncesinden ıslatın. Buğday ve nohutu, üzerlerini 2 parmak aşacak kadar su ile bir taşım kaynatın. Kısık ateşte, 15 dk. pişirip, suyunu süzdürün. Kızgın yağda, doğranmış soğanları ve kavurmayı, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurup, buğday ve nohutun üzerine boşaltın. 2 bardak su koyup, bir taşım kaynatın ve tuzunu ayarlayın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavada biraz yağ kızdırıp, pilavın üzerine gezdirin.