ÇEVRECİ ÜNİVERSİTE JEOTERMAL ENERJİ İLE ISINIYOR

KAS 18   2015   Yazar Deniz YILDIRIM
Sosyal sorumluluk projeleriyle 'çevreci üniversite' olarak dikkati çeken Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) iki kampüsü, jeotermal enerji ile ısıtılıyor.

Üniversite yönetimi, Afyonkarahisar Jeotermal AŞ (Afjet) ile jeotermal kaynakların kullanımına ilişkin hazırlanan projenin onaylanmasının ardından, ilk olarak 2 yıl önce Ali Çetinkaya Kampüsü'nde jeotermal enerjiyi kullanmaya başladı.

Projenin başarıya ulaşması üzerine bu yıl da daha büyük olan Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsünde jeotermal ısıtmaya geçilmesiyle, yaklaşık 33 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitenin tamamında fosil yakıtlarla ısınmaya son verildi. Isınma için yılda yaklaşık 3 bin ton kömürün kullanıldığı üniversitede, jeotermal enerji sayesinde ısınma gideri yüzde 30 azaltıldı. Termal suyla daha verimli ısınmaya kavuşan üniversite, doğal kaynakları kullanıp, ülke ekonomisine de katkı sağlayarak diğer üniversitelere örnek oldu. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar'ın jeotermal kaynaklar açısından Türkiye'nin en zengin illerinden birisi olduğunu söyledi. Üniversite olarak jeotermal kaynakların kullanımına ilişkin projeler hazırladıklarını belirten Solak, Ali Çetinkaya Kampüsü'nde ısınmanın önceki yıl termal suyla sağlanmaya başlandığını dile getirdi. Projeyi başarıyla uyguladıklarını anlatan Solak, "İki yılda ciddi tecrübe kazandık. Öğrencilerimiz, çalışanlarımız, hastanemizdeki hastalar jeotermal ısınmanın ne olduğunu gördüler. Ekim ortasında termal suyun vanasını açıp, mayıs ayı ortasına kadar hafta içi veya sonu demeden aynı derecede binalarımızı ısıttık" diye konuştu.

278 bin metrekare alan ısınıyor

Başarılı sonuç elde edince ANS Kampüsü'nde de jeotermal ısınmaya geçme kararı aldıklarını anlatan Solak, şöyle devam etti: "Proje için Maliye Bakanlığı, üniversitemize 5 milyon 750 bin lira daha ödenek ayırdı. ANS Kampüsü'nde 188 bin metrekare kapalı alanımız var. Ali Çetinkaya Kampüsü'ndeki 90 bin metrekareyi de dikkate aldığımızda, 278 bin metrekarelik alanı termal suyla ısıtıyoruz. Bu alanda Türkiye'de ilk ve tek üniversiteyiz. Isınma için ayırdığımız para şehrimizde kalıyor. Çevreci bir üniversite olarak temiz enerji kullanarak, soluduğumuz havayı kirletmeden faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

Prof. Dr. Solak, jeotermal ısınmaya geçilmesiyle, personel açısından da tasarruf sağladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti: "Daha önce sadece ANS Kampüsü'nde 47 kaloriferci elemanımız vardı. Bunların hepsi termal ısınma sonrası diğer birimlerde görevlendirildi. Böylece 47 eleman daha kazanmış olduk. Kömürle ısınırken sabah kaloriferi yakıp, mesai bitiminde kapatıyorduk. Hafta sonları ısıtma yapılmadığı için ısı kaybı yaşanıyordu. Yeterli ısınma olmadığı için elektrikli ısıtma cihazlarına başvuruluyordu. Şimdi öyle bir şey kalmadı, hatta zaman zaman penceresini açanları görebiliyoruz."