Sarımsak Yetiştirilecek Toprağın Hazırlanması: Sarımsak killi toprakta yetişmeyi sever bu nedenle toprağın drenaj sorunu çözülmüş, zengin ve killi bir toprak seçin. Sarımsak yetiştirilecek bölgenin güneş alması da önemlidir. Ayrıca çok kuru bölgeler hariç yükseltilmiş yataklar idealdir.
Sarımsak Ekimi: Sarımsakları diş diş ayırın. Kabuklarını soymayın. Ayırdığınız her bir diş size bir sarımsak yumrusu olarak geri dönecek. Üretim yapmayı planladığınız sarımsakları ne kadar iri olanlarından seçerseniz o kadar büyük sarımsak yumruları elde edersiniz. Bu nedenle sarımsaklarınızı pazar, manav gibi taze ürün getiren noktalardan satın almaya dikkat edin ve iri dilimleri ekim için kullanın. Sarımsaklarda en sık mantar sorunu yaşanır. Sarımsakları ekmeden önce bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı tepeleme kabartma tozu ve deniz yosunu koyup sarımsak dişlerini bir saat kadar bu suyun içinde bekletin. Bu işlem sarımsakların mantar sorunu ile karşılaşmasını önleyecektir. Sarımsak dişlerini mutlaka sonbaharda ekin. Sarımsakların Ekim Aralıkları: Sarımsak dişlerinizi sarımsak kök uçları aşağı gelecek şekilde toprağa ekmelisiniz. Uygun toprak tipinin nasıl olması gerektiğini yukarıda açıklamıştım. Şimdi ister saksıda ister bahçede yetiştirecek olun her bir sarımsak dişinin arası 15 cm olacak şekilde toprağa küçük çukurlar açın, çukurlar ortalama 5 cm. derinlikte olsun ve sarımsak dişlerini ekin. Sarımsak dişlerinin üzerini toprakla kapladıktan sonra üzerini ekim yaptığınız toprakla kapatın ve ardından saman, yaprak, kurumuş ot ile kaplayın. Yaşam suyunu verin. İşte bu kadar…
Ortalama 8 hafta zaman zarfında sarımsak dişlerinin filizlenmeye başladığını göreceksiniz. Kış süresince sarımsakların dışarıdan büyümesi duracaktır ama bu sürede toprak altında sarımsakların köklenme ve her bir dişin birer yumruya dönüşme süreci devam edecektir. Sarımsakların dışarıda büyüme işlemi ilkbaharla birlikte yeniden başlayacaktır.
Sarımsakların Sulanması: Sarımsakları büyüme süreci olan ilkbaharda haftada bir sulamak yeterli olacaktır.
Sarımsakların Ergin Olması ve Toplanması: Sarımsaklar haziran ayı sonu temmuz ayı başı gibi toplanmaya uygun hale gelecektir. Yumru bitki olduğu için düzgün şekilde toplanması önemlidir. Sarımsakları saplarından çekerek değil etrafını kazarak topraktan çıkarın. Sarımsaklarınızın yetiştiğini anlamanın yaprak rengini takip etmeniz yeterli olacaktır. Yaz aylarının belirlenen zamanına doğru yapraklar sarı-kahverengi bir görünüm almaya başlayacaktır bu belirti sarımsakların olgunlaştığına ve toplanmaya hazır hale geldiğini göstergesidir.
Sarımsaklarınızı toplayın ve altılı ya da onarlı demetler halinde bağlayarak asın ve kurumaya bırakın. Kuru ve loş bir ortamda 4 ile 6 hafta arasında bu şekilde bozulmadan saklayabilirsiniz. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra kök ve saplarını keserek buzdolabında kış boyu tüketim için koruyabilirsiniz.